Skip to main content

Wat doe je tijdens de sportdag van Sportregio Pajottenland? Met enkele collega’s op de fiets springen en de VolleGaasroute uittesten. Op een zonovergoten dag trokken Marlies, Joost, Sven en Gaëlle van de Gooikse dienst Vrije Tijd naar Brussel om een terrasje te doen. “We hebben in onze eigen regio zalige plekjes leren kennen”, vertellen ze enthousiast. 

Een fiets, een portie nieuwsgierigheid en de liefde voor eigen regio. Meer hadden de collega’s niet nodig om eind juni een deeltje van de VolleGaasroute te fietsen. “We hadden via het werk al gehoord over het project en in het straatbeeld verschenen de eerste bordjes. We wilden wel eens weten waarheen die route ons zou leiden”, vertelt Marlies. “We zijn gestart op de route in Gaasbeek en hebben over Vlezenbeek naar Anderlecht gefietst. Daarna zijn we Brussel op eigen oriëntatie binnengereden om in het centrum een terrasje te doen.” De collega’s hebben vooral genoten van de pracht van de regio. “Ook plekjes waar we met de fiets nog nooit gekomen waren. Zo was er een fijn wegje achter het park van Groenenberg en ook eentje achter het Sint-Guidocollege in Anderlecht. We waren dus sportief en duurzaam op ontdekking in eigen regio”, knipoogt Joost. Marlies en Joost waren aangenaam verrast dat je zeer landelijk kunt fietsen tot in Anderlecht. “Wij associëren Anderlecht vaak met drukte, maar tot aan het kanaal rijden we grotendeels door de velden in het groen. De hele route is zeer afwisselend en een aaneenschakeling van landschappelijke pracht.” De Vollegaasroute is een route in volle ontwikkeling en dat hebben Joost en Marlies soms wel gemerkt: “Op een aantal plaatsen is de ondergrond nog niet ideaal. Dan denken wij bijvoorbeeld aan een stukje rond Bree-Eik. Na een fikse regenbui zouden we de route waarschijnlijk ook nog niet aanraden.” 

Of ze overtuigd zijn om deze doorfietsroute vaker te gebruiken, “Zeker en vast! Het is veel fijner de VolleGaasroute te nemen dan bijvoorbeeld de Lenniksebaan waar auto’s je voorbijrazen en je  minder geniet van de schoonheid van het landschap. Via Lot of Halle kun je eveneens naar het kanaal, maar ook deze routes zijn helemaal niet zo aangenaam. We denken dat de fietser er niet vanuit mag gaan dat het de snelste route is, maar wel een prachtige route om je op een veilige manier te verplaatsen. Voor vijf minuten langer fietsen, krijg je een idyllisch decor in de plaats. Dan lijkt de keuze ons snel gemaakt”, gaan Joost en Marlies verder. “Als ik in Brussel zou werken, dan zou ik zeker de VolleGaasroute nemen en ik kan me inbeelden dat wie in Brussel woont, ook deze route neemt om zeer snel in een landelijke omgeving te komen. We gaan ook eens de mogelijkheden bekijken om de route te gebruiken als we in buurgemeenten vergaderen. We zijn trouwens benieuwd naar het volledige traject”, besluit Joost.